Section
Drop element here!

Det är så vi ser på världen med ett hållbart perspektiv

1 september 2021 l Lästid: 10 minuter l Ansvar

Vi är medvetna om att allt som produceras i textilier är viktigt för både miljö och människor – och att ingenting är 100% hållbart.

Även om vår roll i den globala textilindustrin är liten är vårt ansvar stort – eftersom vi tror att även små rörelser i vattnet kan skapa stora förändringsringar. Vi är medvetna om att allt som produceras i textilier är viktigt för både miljö och människor – och att ingenting är 100% hållbart. Ändå strävar vi efter att komma så nära som möjligt. Det är därför vi har trådat alla stilar i våra kollektioner med största omtanke.

Innan ett par byxor från LAURIE landar i din garderob har de varit på en lång och komplex resa med flera mellanlandningar. Hela vägen har vi ansträngt oss för att välja ut exakt de textilier, trådar, knappar och dragkedjor som dina LAURIE-byxor är gjorda av. I samma anda har vi uteslutande låtit våra ordinarie partners i Turkiet och Portugal stå för produktionen – förutom sin traditionella historia inom textil har de goda arbetsvillkor på agendan.

När det gäller hjärtefrågor kommer vi långt

Vackra ord griper tag i vilket varumärke som helst, och det finns en vilt växande djungel av varumärken och uttalanden som förklarar klimatälskande avsikter och bryr sig om planeten. Så hur kan du vara säker på att våra åsikter är baserade på verkligt innehåll? Det kan du, eftersom vi dokumenterar vårt beteende genom certifieringar.

På LAURIE ser vi certifieringar som de mest påtagliga förtroendeförklaringarna i den världsomspännande industrin som alla textilier spins in i. Ur vårt perspektiv bidrar certifieringarna till att skapa transparens och en ständigt växande önskan om hållbara förbättringar. För oss motsvarar en certifiering av strikta krav den nål som punkterar ballongen med varmluft – och får illusionerna att spricka.

Väljer du ett plagg märkt med STANDARD 100 av OEKO-TEX® kan du vara säker på att det är testat fritt från hälsoskadliga ämnen som kan orsaka allergier och/eller cancer. På samma sätt ger du naturen en välbehövlig hjälpande hand när du väljer jeans med Svanen och/eller EU-blomman. Vi måste båda ta väl hand om oss själva och varandra. Och vi ska ta väl hand om vår natur.

På LAURIE går vi långt för det som betyder mest för oss. Människor och miljö är två frågor som ligger oss varmt om hjärtat.

Svanenmärket & EU-blomma

Svanenmärket och EU-blomman är de högsta miljöcertifieringar som textilier kan uppnå. Det gemensamma målet för de två certifieringarna är att minska den totala miljöpåverkan, vilket är både ett ambitiöst och svårt mål. Det kräver att man vet var på produktens resa miljöproblemen uppstår, var de är störst och vilka alternativ som är bäst.

För att ett plagg ska få Svanenmärket och/eller EU-blomman måste det uppfylla stränga krav i alla skeden av resan. De hårdaste kraven kommer att ställas på de platser på resan där det finns störst möjlighet att minska miljöpåverkan. Det är just blicken på hela livscykeln som hjälper till att skilja det nordiska Svanenmärket och EU-blomman från de flesta andra märkningssystem, som ofta bara tittar på en utvald del. Svanen och EU-blomman är kraftfulla verktyg för att säkerställa en hållbar framtid. De officiella miljömärkningarna bidrar aktivt till ett stort antal av FN:s 17 globala mål. På LAURIE arbetar vi särskilt nära med de 8:e och 12:e världsmålen, som handlar om anständiga jobb samt ekonomisk tillväxt och ansvarsfull konsumtion och produktion. Det är i synnerhet tryggandet av hållbara konsumtions- och produktionsformer som Svanen och EU-blomman aktivt bidrar till. Svanenmärket är det officiella nordiska miljömärket, som grundades av Nordiska ministerrådet 1989, och som Danmark gick med i 1997. EU-blomman är det officiella europeiska miljömärket, som instiftades 1992 av EU-kommissionen, och som Danmark har deltagit i sedan starten. 

OEKO-TEX® STANDARD 100 

STANDARD 100 by OEKO-TEX® är en av världens mest välkända och kritiska hälsocertifieringar inom textilier. Vi är därför stolta över att LAURIE 2016 blev STANDARD 100 av OEKO-TEX®-certifierad som det första kvinnliga modemärket i Danmark.

Med denna certifiering är du som konsument säker på att dina LAURIE-kläder är testade fria från hälsoskadliga ämnen som kan vara allergi- och/eller cancerframkallande. Märkningssystemet skapades 1992 av det österrikiska institutet OeTI, det tyska institutet Hohenstein och det schweiziska institutet Testex.

Den internationella OEKO-TEX® Association består idag av 18 oberoende testinstitut i Europa och Japan med representation i 60 länder i Europa, Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika och Oceanien. När du hittar etiketten STANDARD 100 by OEKO-TEX® på insidan av ett klädesplagg betyder det att den är testad fri från mer än 300 olika hälsoskadliga ämnen. Och för att göra det grundliga utredningsarbetet ännu mer finstämt, korskollar de 18 testinstituten varandra. I Danmark är det Teknologisk Institut Tekstil som ansvarar för OEKO-TEX®-certifieringarna – med smeknamnet Trust for textiles.

MER OM ANSVAR

21 oktober 2021 l Lästid: 10 minuter l Ansvar

Det är vårt ansvar att se till att dina kläder görs på ett rättvist och ansvarsfullt sätt

I en globaliserad textilindustri är dina kläder på en lång skapelseresa innan de blir en del av din garderob.

15 september 2021 l Lästid: 10 minuter l Ansvar

De fyra materialen som vi älskar att arbeta med

I en globaliserad textilindustri är dina kläder på en lång skapelseresa innan de blir en del av din garderob.

Maj 2022 l Lästid: 5 minuter l Ansvar

COP 2022 - CEO STATEMENT

Vårt primära fokus under de senaste tre åren har varit att välja mer hållbara material.