Hoppa till innehållet

Vagn

Din varukorg är tom

TVÄTTGUIDEN

TVÄTTA MED OMTANKE

Tidlösa garderobsklassiker, som smeker kvinnokroppen säsong efter säsong. Det är vad du kan förvänta av LAURIE. Vi tycker nämligen att det är den bästa vägen mot en mer hållbar textilindustri. Ju längre tid kläderna får lov att leva, desto mindre kläder behöver produceras och desto mindre dränerar vi naturens resurser. 

Kompassen pekar därför mot långtidshållbara favoriter varje gång våra designers har nya modeller på ritbordet. I samma anda använder vi oss bara av kvalitetsmaterial, som tål tidens tand. Ska ett par byxor åldras med värdighet, ska de också tvättas och torskas med omtanke. 

Ett grönare förflutet, en grönare framtid

Sättet vi behandlar våra kläder på avspeglar sig både i vart enda klädesplagg och i naturen vi alla delar, älskar och är beroende av. När vi tvättar våra kläder, lägger både kläderna och naturen märke till det. Vrider vi klockan tillbaka, till tider utan tvättmaskiner, torktumlare och fast fashion, så finns det massor av miljövänlig lärdom att hämta där.

Storleken på garderoben var betydligt mindre för de flesta och bl.a. därför mer rädd om sina kläder. Man tvättade mer sällan, man tvättade mer skonsamt och man torktumlade dem naturligtvis heller inte. Dessutom tog man fram nål och tråd när de började bli slitna. 

Förmödrar och fast fashion

Betyder detta att vi i LAURIE önskar oss tillbaka till tiden utan tvättmaskiner och torktumlare? Nej, naturligtvis inte. Men när det handlar om tvätt- och torkmetoder, faktiskt sättet vi hanterar våra kläder på, finns det inspiration att hämta hos våra förmdrar, som levde på den tiden när fast fashion inte hade intagit modebilden ännu. 

Genom att kombinera det bästa från det förflutna med det bästa från nutiden har LAURIE gjort två guider till en mer hållbar garderob. En kort och en lång. Här tittar vi på tvätt och torkning genom plaggets livstid. Läs den korta om du behöver fem fina tips, eller dyk ner i den långa om du vill fördjupa dig.

Section

Den korta tvättguiden vaskeguide. 

• Tvätta så sällan som möjligt. Är kläderna inte smutsiga, så vädra dem istället.
• Det anbefales, at vaske tøjet ved 30 grader.
• Tvätta så sällan som möjligt. Är kläderna inte smutsiga, så vädra dem istället.
• Tvätta i lägre temperaturer. Temperaturen som står på plaggets tvättråd anger den högsta temperaturen. 
• Dosera tvättmedel enligt anvisningarna på förpackningen – kanske överraskar det dig hur lite tvättmedel man faktiskt behöver.
• Undvik att torktumla dina kläder – lufttorka så mycket som möjligt istället.

Talet visar hur varmt du kan tvätta plagget. Vanligtvis är det 30-40 grader.

Ett streck under talet betyder att kläderna ska tvättas på ett skonsamt program. 

Tvätta på extra skonsamt progra

Plagget får enbart handtvättas.

Tål inte tvätt.

Plagget tål inte att torktumlas.

Plagget ska hängtorkas.

Plagget kan torkas i torktumlare på låg temperatur.

Punkten anger hur varmt strykjärnet må bli.

Ett strykjärn med ett kryss över innebär att textilerna inte tål att strykas.

Plagget tål sköljning. Plagget tål mild sköljning.

Plagget tål inte sköljning.

Section

Den långa tvättguiden.

Tvätta mindre, vädre mer. 

Om du vill ta bättre hand om dina kläder och om naturen, så titta lite närmare på dina kläder innan du lägger dem i tvättmaskinen. Luktar de? Är de smutsiga? Eller åker de in i maskinen för att de brukar åka in efter att du använt dem en eller två dagar? De flesta kläder kan användas många gånger innan de faktiskt behöver tvättas, i synnerhet byxor, som ju utgör den största delen av LAURIEs sortiment. Den friska luften, som finns utanför din dörr kan som regel göra underverk på några få timmar. 

Använd miljövänligt tvättmedel och dosera rätt.

Det finns ett stort urval av miljövänliga tvättmedel, så när du ska tvätta lönar det sig att gå efter det grönaste alternativet. Tänk dessutom på att dosera rätt. Överdosering av tvättmedel är nämligen varken bra för kläderna, som behåller överflödigt tvättmedel i sig, naturen eller för plånboken. Doseringsanvisningar finns på alla tvättmedel, det enda du behöver göra är att undersöka hur hårt vattnet är där du bor. 

Sortera dina kläder grundligt. 

Du vet säkert att dina kläder har det bäst om de blir färgsorterade innan tvätt. Om du dessutom sorterar efter textiltyp och tvättemperatur, så kan du räkna med att dina kläder lever längre. Är det nödvändigt att använda sköljmedel? Vi använder sköljmedel både som mjukmedel och för att det luktar gott, men framför allt så använder vi det för att slippa statisk elektricitet i kläderna. Statisk elektricitet uppstår dock bara i kläder av syntetiskt material och hos LAURIE går vi efter så mycket naturliga material som möjligt. Det är otroligt svårt för naturen att nedbryta sköljmedel, så därför rekommenderar vi att man struntar i sköljmedlet. 

Är det nödvändigt att torktumla? 

Det korta svaret är naturligtvis nej. I århundraden har vi använt kläder utan att torktumla dem och alla vet dessutom att det är tufft för kläderna och miljön. Allt som LAURIE producerar och designar har det bäst om det slipper att torktumlas – men ibland ska det gå snabbt och då rekommenderar vi torrbollar, som förkortar tiden i torktumlaren. De fungerar genom att lyfta och separera kläderna, så att luften cirkulerar bättre – och det är bra, både för kläderna, miljön och elräkningen.

Tvätta din tvättmaskin. 

Vi vet hur illa en tvättmaskin kan lukta mellan tvättarna, om vi glömmer att låta luckan stå på glänt. Då vädras maskinen inte och vattenrester blir stående istället för att förångas. Förutom att låta luckan vara öppen är det, trots miljöbelastningen, en bra idé att köra ett par maskiner på 90 grader varje månad. Då försvinner bakterier och tvättmedelsrester. Vill du ha storstädning av tvättmaskinen så torka också av gummilisten och tvätta av tvättmedelsbehållaren. En ren tvättmaskin tvättar bättre och på det sättet lever dina kläder längre. 

Section

Den exprimenterande tvättguiden.

 Om du har läst så här lång, så har du säkert läst både den korta och den långa tvättguiden. Båda två innehåller råd som LAURIE 100 % identifierar sig med. Men ute i horisonten anar vi konturerna av några inspirerande alternativ, som vi gärna delar med dig. Det ena kommer från länder, som ligger långt, långt från Skandinavien. Det andra finns kanske i dina äldsta släktingars minne. Om du gillar textilexperiment, så kan du lugnt läsa vidare. 

Känner du till Sapindus Mukorosse? 

Det är ett träd som växer bl.a. i Indien och Nepal. Från trädet kommer små kulor, som indierna och nepaleserna genom århundraden har använt till både att tvätta kläder med och till att göra rent. Nu har de små naturkulorna kommit till Skandinavien och här kallas de för ”tvättnötter”. De innehåller saponin och kan lösas upp och ta bort smuts. Därför kallas de också för ”naturens eget tvättmedel”. Hos LAURIE vet vi inte exakt vilken process som sätter igång när kulorna ligger i tvättmaskinen. Men enligt producenterna är de både miljövänliga, allergivänliga och hållbara.

Känner du till svettlappar? 

Eller tillhör du en generation som aldrig har hört talas om de små tygbitarna, klädda med gummi? Våra förmödrar satte dem i armhålorna så att eventuell armsvett inte smög sig hela vägen in i tyget. De tvättade härefter svettlappen separat. På det sättet så tvättade de mindre samtidigt som kläderna höll sig snygga längre. Hos LAURIE är vi inte så insatta i användningen av svettlappar, men de säljs fortfarande, så har du lust, så finns det massa möjligheter att pröva traditionen. Om inte annat så kanske en återupplivning av den här traditionen kan få dina äldsta släktingar att vända ut och in på några minnesbilder och berätta några garderobsanekdoter från tiden innan fast fashion.