Artikel: Förläng livslängden på dina kläder
Förläng livslängden på dina kläder
Tvätta med omsorg. Ju längre kläderna får leva, desto mindre kläder behöver produceras – och desto mindre dränerar vi naturens resurser.
Förläng livslängden på dina kläder
1 oktober 2021 l Lästid: 10 minuter l Guider
Tvätta med omsorg.
Ju längre kläderna får leva, desto mindre kläder behöver produceras – och desto mindre dränerar vi naturens resurser.Tvätta med omsorgTidlösa garderobsklassiker som smeker den kvinnliga kroppen säsong efter säsong. Det är vad du kan förvänta dig på LAURIE. Vi tror att detta är en av de bästa vägarna mot en mer hållbar textilindustri.
Ju längre kläderna får leva, desto mindre kläder behöver produceras – och desto mindre dränerar vi naturens resurser.Kompassen pekar därför mot långvariga favoriter, varje gång våra designers har nya stilar på ritbordet. I exakt samma anda använder vi bara kvalitetsmaterial som står sig genom tiderna. Om ett par byxor ska åldras graciöst krävs det dock också omsorg när de når den punkt i sin livscykel där tvätt och torkning spelar in.
Ett grönare förflutet, en grönare framtidSättet vi behandlar våra kläder på återspeglas både i varje enskilt plagg och i naturen som vi alla delar, älskar – och är beroende av. När vi tvättar våra kläder märker både kläderna och naturen det. Om vi blickar bakåt i tiden – till en tid utan tvättmaskiner, torktumlare och snabbt mode – finns det massor av miljövänligt lärande att lära.Överlag var garderoben mycket mindre för individen och man tog därför bland annat bättre hand om sina kläder. De tvättades mer sällan, de tvättades mer skonsamt – och av goda skäl torktumlades de aldrig.
Dessutom kom nål och tråd ut när slitage började synas.Förmödrar och fast fashion
Betyder detta att vi på LAURIE vill återvända till en tid utan tvättmaskiner och torktumlare? Nej, självklart inte. Men när det kommer till tvätt- och torkmetoder, även allmänna sätt att hantera kläder, finns inspiration att hämta hos de av våra förmödrar som levde i en tid då snabbmodet ännu inte hade tagit över modebilden.
Genom att kombinera de bästa principerna från det förflutna med det bästa från nuet har LAURIE skapat två guider för mer hållbar garderobskonsumtion. En kort och en lång. Här ser vi genom linsen av plaggets livslängd som fokuserar på tvätt och torkning.
Läs den korta om du bara behöver fem bra tips. Eller dyk ner i den långa om du vill gå på djupet.
Den korta tvättguiden
• Tvätta så sällan som möjligt. Om kläderna inte är smutsiga, lufta dem istället.
• Det rekommenderas att tvätta kläderna i 30 grader.
• Fyll på tvättmaskinen så sparar du energi.
• Tvätta i lägre temperatur. Den temperatur som anges i plaggets tvättråd innebär högsta möjliga tvätttemperatur.
• Följ instruktionerna på ditt tvättmedels förpackning – du kan bli förvånad över hur lite som faktiskt behövs.
• Undvik torktumling – försök att lufttorka dina kläder så mycket som möjligt.
Siffran i tvättbaljan visar hur varmt man kan tvätta kläderna.Tvätta på ett skonsamt program.Tvätta på ett extra skonsamt program.Endast handtvätt.Tål inte tvätt.Tål inte torktumlare.Måste hänga torrt.
Kan torktumlas vid låg temperatur.Punkten anger hur varmt strykjärnet måste vara.Tål inte strykning.Tål rengöring och mild rengöring.Tål inte rengöring.
Den långa tvättguiden
På LAURIE använder vi endast ekologiskt odlad bomull. Det är inte tillräckligt bra att den här typen av bomull utgör mindre än 1 % av världens totala bomullsproduktion. Även om LAURIE bara är en droppe i havet av textilier, tar vi vårt ansvar för en grönare framtid på största allvar. Vi gör det för bomullsböndernas skull. Vi gör det för naturens och alla levandes skull. Och vi gör det åt dig.Tvätta mindre, lufta merOm du skulle vilja ta bättre hand om både dina kläder och naturen kan du ta en närmare titt på dina kläder innan du lägger dem i tvättmaskinen. Luktar det? Är det smutsigt? Eller ryker det bara in i maskinen för att det brukar ryka in där efter en till två dagars användning? De allra flesta kläder kan användas många gånger innan de verkligen behöver tvättmedel – speciellt byxor som utgör den stora majoriteten av LAURIEs sortiment. Den rena luften precis utanför din dörr kan vanligtvis göra underverk på några timmar.Använd miljövänligt tvättmedel och dosera rättUtbudet av miljövänliga tvättmedel är stort, så när du äntligen ska tvätta är det värt att gå på det grönaste alternativet. Dessutom är det värt att dosera rätt. Att överdosera tvättmedel är både en förlust för kläderna – som riskerar att behålla överflödiga tvålrester – naturen och plånboken. Det finns doseringsanvisningar på alla tvättmedel, så det är bara att kolla hur hårt vattnet är där du bor. Sortera dina kläder noggrant.
Du är förmodligen ganska tydlig med att dina kläder sorteras bäst efter färg. Men sorterar du också efter tygtyp och rekommenderade tvätttemperaturer? Genom att göra det finns det en längre livslängd att få. Är sköljmedel nödvändigt? Vi använder sköljmedel som både mjukgörare och doft – men framför allt använder vi det för att motverka statisk elektricitet i kläderna. Statisk elektricitet förekommer dock bara i kläder gjorda av syntetiska material och på LAURIE siktar vi på så många naturliga material som möjligt. Eftersom naturen har otroligt svårt att bryta ner sköljmedel rekommenderar vi därför att du dumpar det.Behövs torktumling?Det kortaste svaret är förstås nej. Vi har burit kläder i århundraden utan att använda torktumlare, och vi vet alla att de är hårda för både kläderna och miljön. Allt vi designar och tillverkar på LAURIE har den bästa fördelen av att inte torktumlas – men om du behöver gå snabbt en dag rekommenderar vi de effektiva torkkulorna som förkortar tiden i torktumlaren. De fungerar genom att lyfta och separera kläderna så att luften cirkulerar bättre – och det är bra för både kläderna, miljön och elräkningen.Rengör din tvättmaskinVi vet av bitter erfarenhet hur illa en tvättmaskin kan lukta mellan tvättarna om vi glömmer att lämna dörren på glänt. Detta händer när luften inte byts ut och vattenresterna inte får avdunsta.
Förutom att alltid lämna dörren öppen mellan tvättarna, trots den större miljöpåverkan, är det en bra idé att låta din tvättmaskin köra en diskbänk några gånger i månaden. På så sätt tas bakterier och ansamlade tvålrester bort och när du vill rengöra ordentligt kan du även torka av gummilisten och tvätta tvållådan. En ren tvättmaskin tvättar helt enkelt kläderna bättre, och på så sätt håller de längre.Den experimentella tvättguidenHar du kommit så långt har du förmodligen läst både den korta och den långa tvättguiden. De innehåller båda två råd som LAURIE identifierar sig med till 100%. Men ute vid horisonten känner vi också konturerna av några inspirerande alternativ som vi skulle vilja dela med dig av. Man kommer från länder långt, långt från Skandinavien. Den andra kan finnas i minnet av dina äldsta släktingar. Om du gillar textila experiment, läs gärna vidare.Känner du Sapindus Mukorosse?Det är ett träd som växer i bl.a. Indien och Nepal, och från det kommer några små bollar som indianerna och nepaleserna har använt till både tvätt och städning i århundraden. Nu har naturens små bollar hittat till Skandinavien, där de går under namnen "tvättnötter" och "tvålbär". De innehåller det helt naturliga ämnet saponin som kan lösa upp och ta bort smuts och många kallar dem därför för "naturens eget tvättmedel".
På LAURIE vet vi inte exakt vilken process som startar när bollarna ligger i tvättmaskinen tillsammans med kläderna – men från tillverkarnas sida sägs det att de är både miljövänliga, allergivänliga och hållbara.
Känner du till ärmblad?Det är ett träd som växer i bl.a. Indien och Nepal, och från det kommer några små bollar som indianerna och nepaleserna har använt till både tvätt och städning i århundraden. Nu har naturens små bollar hittat till Skandinavien, där de går under namnen "tvättnötter" och "tvålbär". De innehåller det helt naturliga ämnet saponin som kan lösa upp och ta bort smuts och många kallar dem därför för "naturens eget tvättmedel".
På LAURIE vet vi inte exakt vilken process som startar när bollarna ligger i tvättmaskinen tillsammans med kläderna – men från tillverkarnas sida sägs det att de är både miljövänliga, allergivänliga och hållbara.