Personuppgiftspolicy

Cookie- och privatlivspolicy

När du besöker LauRie.se och anmäler dig till vårt nyhetsbrev samlar vi in upplysningar om alla besök på hemsidan. Dessa upplysningar använder vi för att förbättra din användarupplevelse, värdera användningen av enskilda funktioner på LauRie.se samt anpassa vår marknadsföring.

Här kan du läsa om de upplysningar vi samlar in, hur vi hanterar upplysningarna, vad vi använder dem till, vem som har tillgång till informationen och hur du kontaktar oss gällande cookies och privatlivspolicyn. 

Insamlingen av uppgifterna på LauRie.se sker inom ramarna för den existerande lagstiftningen och EU:s allmänna förordning om dataskydd (GDPR).

LauRie.se registrerar automatiskt IP-adresser samt uppgifter gällande dina rörelser mellan olika sidor och tjänster på hemsidan. Om du loggar in eller anmäler dig som prenumerant av vårt nyhetsbrev registreras även detta så att vi kan göra det enklare för dig nästa gång. 

Vi använder även olika analysverktyg så som Google Analytics som hjälper oss att samla in statistiska uppgifter om användningen av LauRie.se för att ge dig en bättre upplevelse. 
 
LauRie.se samlar in uppgifter från användarna via fem källor:

  • Från cookies när du besöker vår webbsida, exempelvis IP-adress, land, visade sidor, visade kategorier, visade varumärken, interaktion/klick och sökningar.
  • Från köp, exempelvis demografiska data, e-postadress, betalningsinformation, produkter, orderbelopp, rabattnivå och varumärken. Inkluderat finns sändning av transaktionsmail, exempelvis orderbekräftelse, leveransbekräftelse och avbeställningsbekräftelse. 
  • Från användarens åtgärder och engagemang i den skickade kommunikationen (e-post och post), exempelvis öppningshastighet, klickhastighet och tid som används till att läsa mailen, användardomän och typ av e-postklient. 
  • Från användare som lämnar ut uppgifter om sig själva (exempelvis vid tillägg av information i kundprofilen)
  • Från kreditbedömning från tredjepartsföretag.

 
Syftet av insamling av information varierar mellan olika områden:

  • Skyldigheter. För att uppfylla våra skyldigheter mot dig som kund eller användare av våra tjänster – som till exempel köp, fakturering och kundtjänst.
  • Kundtjänst. För att kunna ge kundservice via e-post, chatt eller telefon. Svara på frågor i gällande nuvarande beställning eller tidigare beställningar, rätta till fel och vägleda kunden. 
  • Marknadsföring. Att visa inspiration, produkterbjudanden/tjänster och personliga tips via e-post, post, telefon och via tredjepartsmarknadsföring.
  • Kundupplevelse. För att förbättra interaktionen med LauRie, till exempel genom att göra din upplevelse på LauRie.se personlig, utveckla av nya funktioner, tjänster och produkter. Detta omfattar även att administrera, skydda, driva och underhålla våra hemsidor, systemadministration och säkerhet och ge samtycke till samlad statistik om användning av sidan, köp och för att bättre förstå våra kunders preferenser.
  • Bedrägeri och risk. För att förhindra bedrägerier och genomföra riskbedömning.
  • Lagstiftning. För att följa gällande lagstiftning.

Profilering

LauRie skapar individuella kundprofiler baserat på insamlad data om dig med hjälp av alla datakällor/kategorier, exempelvis surfbeteende i samband med dina köp samt den information du har gett oss (exempelvis favoritprodukter). Vi kombinerar och analyserar denna data i syfte att förbättra din upplevelse på LauRie.se och för att skräddarsy personliga erbjudanden och tjänster samt för att definiera kommunikationsförloppet.

De meddelanden du mottar från oss via mail har skräddarsytts efter dina upplysningar, köphistorik och din respons på de mail du mottagit från oss.

Tidsram för datalagring
Vi förvarar inte dina personuppgifter längre än vad som krävs för att vi ska kunna uppfylla ovannämnda syften eller vad vi är skyldiga att göra i förhållande till lagstiftningen. Därefter kommer dina personuppgifter att raderas. Fakturor sparas i enlighet med bokföringslagen och kundklubbsupplysningar sparas i 36 månader efter senaste aktivitet. 

Uppdateringar av vår politik gällande skydd av personuppgifter:
Vi kan komma att behöva uppdatera vår politik gällande skydd av personuppgifter. Den senaste utgåvan av vår politik om skydd av personuppgifter kommer alltid finnas tillgänglig på vår webbsida. Vi kommer att meddela alla viktiga ändringar, exempelvis ändringar av orsaker till varför vi använder dina personuppgifter, vem som är ansvarig eller dina rättigheter.
 
Vad är en cookie?
När du besöker LauRie.se sparas en cookie på din dator. En cookie är en liten textfil som sparas i din webbläsare för att din dator ska kunna kännas igen vid nästa besök. Det finns inga känsliga personuppgifter lagrade i våra cookies. 
I stort sett alla hemsidor använder cookies. De ligger på din egen dator som en hjälp för dig själv, som hjälper till att analysera hur hemsidan används för att användarupplevelsen ska kunna förbättras. Vid flera tillfällen kan cookies vara nödvändiga för att det ska vara möjligt att leverera en viss tjänst på hemsidan. 
Informationen i dina cookies skickas mellan din webbläsare och en webbserver och innehåller bland annat information om användarinställningar, inloggning och hur hemsidan används.

Vad används cookies till på LauRie.se?

Webbanvändande
När du besöker LauRie.se samlar vi in information om alla besök på webbsidan. Vi använder denna information till att förbättra din upplevelse på sidan, utvärdera användningen av enskilda element på LauRie.se och för att ge stöd till vår marknadsföring. 

Webbanvändning kan utlösa ett servicemail
LauRie samlar in dina surfaktiviteter (exempelvis visade kategorier och produkter) för att förbättra kommunikationen av relevanta produkter och erbjudanden för att gå dig till mötes. Ett exempel på denna insamling är de produkter du har lagt i din varukorg, där du sedan har valt att inte fullfölja köpet. Detta kan medföra ett servicemail som påminner dig om produkterna du lämnat i din varukorg. Om du inte vill få sådana mail ska du tacka nej till våra nyhetsbrev genom att klicka på den länk som finns längst ned i våra e-postmeddelanden. 

Analytiska verktyg
Vi använder olika analytiska verktyg, som till exempel Google Analytics, som hjälper oss att samla in statistik om användningen av LauRie.se för att ge dig en bättre upplevelse.
För att avgöra vem som besöker våra webbsidor använder vi cookies för att föra demografisk och användarrelaterad statistik. På det sättet får vi möjlighet att anpassa och upprätta innehåll och tjänster som stämmer överens med dina och övriga användares intressen och önskemål. Nedan anges de syften cookies har.

Tredjepartscookies
LauRie.dk använder en rad tredjepartstjänster på våra sidor. Dessa tjänster använder ibland också cookies. Du kan välja att avvisa tredjepartscookies i din webbläsare genom att följa denna länk: http://www.youronlinechoices.com/se/dina-val.
Bland annat används tredjepartscookies för att skapa statistik på dina besök på LauRie.se, här använder vi till exempel cookies för att veta vilka sidor du besöker och hur lång tid du befinner dig på sidorna. Här använder vi systemet Google Analytics som levereras av Google. 
Du kan avsäga dig Google Analytics här: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

För att säkerställa att vårt nyhetsbrev inte hamnar i din skräppostmapp kontrollerar vi om de meddelanden som skickas till individuella mottagare har kunnat levereras. Vi använder en tredjepartsmjukvara för att följa upp och analysera leveransförmågan. 

Marknadsföring/re-targeting

LauRie.se arbetar också tillsammans med företag för att förbättra vår onlinereklam för att säkerställa att du bara får se relevanta annonser. Här använder vi följande leverantörer: Facebook, Instagram och Google. Om du vill uteslutas från denna typ av annonser kan du ta bort din cookie genom att läsa avsnittet ”Hur undviker jag cookies?” nedan. 

LauRie.se innehåller tredjepartskomponenter som exempelvis "Facebookrekommendation", "Facebook tycker bra om" eller "Google+". Dessa tredjepartskomponenter fungerar på så sätt att innehavaren av tredjepartskomponenten, exempelvis Facebook eller Google, tar emot tekniska uppgifter om din webbläsare, IP-adress och vilka sidor du besöker på LauRie.se och motsvarande. Den hantering som innehavaren av tredjepartskomponenten genomför ligger utom vår kontroll och är uteslutande ett förhållande mellan dig och innehavaren av tredjepartskomponenten. 

LauRie.se använder dessa komponenter till att länka direkt till våra sociala medier och därigenom säkra en enkel navigation för dig som kund. 

Funktionalitet
På LauRie.se finns en rad tekniska cookies som är nödvändiga för att hantera funktionaliteten på flera ställen på LauRie.se. Det rör sig om cookies som lagras när du loggar in på LauRie.se. Dessutom lagras det cookies för att hålla ordning på innehållet i din varukorg, dina favoriter o.s.v.

Hur undviker jag cookies?
Om du inte vill ta emot cookies kan du antingen blockera alla cookies, radera existerande cookies från datorn eller ta emot en varning innan cookies lagras. 

Vi rekommenderar att du läser hela vår cookiepolicy grundligt innan du överväger att genomföra ändringar i dina cookieinställningar på datorn samt läsa vidare om cookies på andra webbsidor. 

En ändring av cookieinställningarna kan medföra en försämrad användarupplevelse när du besöker våra och andras hemsidor.

Du ska vara uppmärksam på att om du inte accepterar cookies kan det finnas funktioner på LauRie.se som inte fungerar.

Firefox:
https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored

Internet Explorer:
https://support.microsoft.com/en-gb/help/278835/how-to-delete-cookie-files-in-internet-explorer

Google Chrome:
https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

Safari:
https://support.apple.com/kb/ph21411?locale=en_US

Rättigheter som registrerad hos LauRie.se

Som registrerad hos LauRie.se är du berättigad att få veta vilka personuppgifter vi lagrar om dig. Du har även rätt att be om rättelse, begränsning av lagring eller att dina personuppgifter raderas. Du kan dessutom invända mot registrering och om invändningen är berättigad kommer dina personuppgifter raderas eller blockeras. 

Kontakt
Om du vill att vi uppdaterar, rättar eller raderar de personuppgifter vi har lagrat om dig, eller vill få åtkomst till uppgifterna kan du vända dig till kundservice@laurie.se.

Klagomål
Om du vill klaga över behandlingen av dina personuppgifter kan du kontakta kundservice@laurie.se. Du kan även kontakta Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm.

Vi kan avslå förfrågningar där grund saknas, orimligt stort tekniskt ingripande krävs (exempelvis utveckling av nytt system eller väsentlig ändring av existerande processer), påverkar andra privatpersoners personuppgifter, eller förfrågningar som är extremt opraktiska (exempelvis information från backupsystem). Alla förfrågningar gällande detta ska riktas direkt till kundtjänst via e-post kundservice@laurie.se

Skydd av personuppgifter
I enlighet med lagstiftningen ska dina personuppgifter förvaras säkert och tryggt. Vi lagrar dina personuppgifter på servrar med hög säkerhet som är placerade i kontrollerade byggnader. Våra säkerhetsrutiner granskas löpande för att avgöra om våra användaruppgifter hanteras på ett försvarligt sätt och med hänsyn till dina rättigheter som användare. Vi kan dock inte garantera 100 procent säkerhet vid dataöverföring via Internet. Det betyder att det kan finnas en risk för att andra oberättigat tilltvingar sig åtkomst till uppgifter när data skickas och förvaras elektroniskt. Du lämnar därför ifrån dig personliga uppgifter på egen risk. 

Personuppgifter raderas eller anonymiseras löpande efterhand som de syften de blivit insamlade för avslutas. 
Den snabba utvecklingen av Internet betyder att ändringar i vår hantering av personuppgifter kan bli nödvändiga. Vi förbehåller oss därför rätten att uppdatera och ändra nuvarande riktlinjer för hantering av personuppgifter. Om vi gör det ändrar vi givetvis datumet för ”senast uppdaterad” längst ned på sidan. I händelse av väsentliga ändringar ger vi dig besked i form av ett synligt meddelande på vår webbsida. 

Du kan kontakta LauRie.se via:
E-mail: kundservice@laurie.se
Pr. telefon: +46 10 88 44 81 4 (Vi pratar danska och engelska)
Eller per brev till:
COZE AARHUS A/S
Att: LauRie Webshop
Sindalsvej 33-35
DK-8240 Risskov

Version 1 – Augusti 2018