Hoppa till innehållet

Vagn

Din varukorg är tom

MATERIALGUIDE


LAURIEs favoriter.

Hos LAURIE är lång livstid av största vikt. Vi strävar efter att skapa garderobsfavoriter och när du en gång har kastat din kärlek på en bestämd t-shirt eller ett par bestämda byxor, tycker vi inte att kärleken ska blekna. Därför väljer vi ut vårt material med största omtanke, precis som vi alltid spanar efter marknadens mest hållbara textilier. 

Det är i synnerhet fyra speciella material, som vi älskar att arbeta med på grund av deras speciella kvalitet och komfort. Och naturligtvis inte minst p g a de är miljövänliga. Lär mer om alla fyra här.

Ekologisk bomull.

I dag kommer nästan 50% av världens textilproduktion från de konventionella bomullsplantagen i Kina, Indien, Pakistan, Brasilien och USA. Bomull, är som bekant, ett skönt och slitstarkt material, som huden kan andas i. Vi ska bara inte glömma att, den omfattande produktionen både har mänskliga och miljömässiga konsekvenser

Hela 25% av världens samlade pesticidförbruk kommer faktiskt från konventionellt odlad bomull. Det innebär ett allvarligt hot mot grundvattnet, som försörjer många av världens fattigaste produktionsländer med vatten. Dessutom sätter den press på sällsynta, naturliga livsmiljöer. På världsplan är under 1% av den samlade bomullsproduktionen ekologisk. För att kunna klassificera bomull som ekologisk ska följande krav vara uppfyllda.     

- Man får inte använda pesticider, insektsmedel eller lövfällningsmedel
- Man får inte använda konstgödning
- Man får inte använda genmodifikation (GMO)

På LAURIE använder vi bara bomull, som odlas ekologiskt. Det är inte tillräckligt bra att den här typen av bomull står för mindre än 1% av världens totala bomullsproduktion. Även om LAURIE bara är en droppe i textilvärldens hav, tar vi vårt ansvar för en grönare framtid på största allvar. Vi gör det för bomullsbönornas skull. Vi gör det för naturens skull och alla levande varelser. Och vi gör det för din skull.

Runt 1990, började man framställa ekologisk bomull, men bomullens historia går mycket längre tillbaka än så. Vetenskapsmän har hittat stycken av bomullsbollar och bomullskläder i mexikanska grottor, som är minst 7000 år gamla. Det var arabiska köpmän, som introducerade bomullskläder i Europa omkring år 800 e.Kr., och omkring år 1500 e.Kr. var bomullen känd i hela världen. Det mest banbrytande hände först 1720 i England, då man uppfann det som verkligen skulle sätta fart på produktionen, Bomullsmaskinen. 

När du köper bomullskläder från LAURIE, är du säker på att det kommer från ekologiska bomullsplantage, som värnar om både människor och miljö.

EcoVero™

Du känner säkert till viskos, precis som du vet hur behagligt det känns mot huden. Det är mjukt, smidigt och andas, och så ger det et otroligt fint och feminint fall. Det finns alltså skäl till att viskos har blivit så populärt. Men känner du till EcoVero? Några kallar det också ”framtidens gröna viskos”, för trämassan, som används i materialet, kommer antingen från FSC- eller PEFC-certifierade skogsbruk.

EcoVero™, produceras av österrikiska Lenzing, och kan kort beskrivas som viskos på det hållbara sättet. Materialet tillverkas av förnybara träfiber, som omvandlas till textilfibrer genom användning av betydligt mindre vatten och energi, än konventionell viskos behöver. EvoVero™ – viskosfiber från Lenzing, är certifierade med EU-Blomman, vilket betyder att man uppfyller höga miljöstandarder genom hela livscykeln – från utvinning av råvara till produktion, distribution och destruktion. Dessutom har Lenzing dokumenterat att framställningen av EcoVero™ – viskosfiber görs med upp mot 50% mindre förbruk av vatten och energi, än konventionellt framställd viskos. 

Ett speciellt system gör det möjligt att identifiera EcoVero™ viskosfibrer i slutprodukten, även efter långa processer i textilproduktion och transformation i värdekedjan. När du köper kläder, som är märkt EcoVero™, kan du vara 100% säker på varifrån den hållbara viskosen stammar. Hos LAURIE använder vi enbart EcoVero™ – viskos. Träd är ovärdeliga för vårt klimat, och därför vill vi vara säkra på att våra viskoskläder enbart framställs av fiber från skogar som återplanteras. Eller med färre ord: Från skogsbruk som är FSC- eller PEFC- certifierade. 

När du köper kläder gjorda av EcoVero™ viskos på LAURIE bidrar du till en grönare framtid, samtidigt som du skämmer bort din hud med den mjukaste känslan.

TENCEL®

Känner du till TENCEL®? Hos LAURIE är vi galna i det här, ganska okända materialet, och därför hittar du det i ett brett urval av våra kollektioner. Det gör du dels för att det är framställt av några av det mest hållbara fiber, som finns att få och dels för att det har en ändlös rad av positiva egenskaper. TENCEL® känns glatt och blankt som silke, avkylande och behagligt som linne, starkt som polyester och lika lätt att tvätta som akryl.

Dessutom kan det suga upp mer fukt än bomull, så du inte behöver känna dig svettig. När du en gång har kastat din kärlek på TENCEL®, kan ni ingå ett långt och lyckligt förhållande. TENCEL® tappar nämligen inte färgen. Inte efter 10 tvättar, inte efter 20 tvättar och inte efer 30 tvättar. 

Om du inte har hört talas om TENCEL®, så har du kanske hört om Lyocell? Det är faktiskt identiska material, men namnet TENCEL®, får bara användas om det kommer från den österrikiska tillverkaren LENZIN, som har kommit längst inom miljövänliga produktionsmetoder.

Råmaterialet i TENCEL® är Lyocell, som består av 100% ren cellulosa. TENCEL® är en fiber, som kommer från naturen, men som framställs genom modern teknologi. Primärt är det eukalyptusträdet, som utgör grunden i fiberproduktionen av TENCEL®. Eukalyptusträdet växer väldigt snabbt, kräver inte vattning, samtidigt som det ger en stor avkastning. Det ger naturligtvis många miljömässiga fördelar. Trädet kan dessutom odlas i områden, där det annars är svårt att odla något överhuvudtaget och där varken bomull eller livsmedel kan växa.  

Framställningen av TENCEL® föregår i ett stängt system, och man kan nästan återanvända 100% av kemikalier och vatten. Mängden av spill är mycket liten och i slutfasen av TENCEL®-produktens livscykel kan fibern återanvändas, precis som 99% av fibern är biologiskt nedbrytbar.

Modal® 

Precis som med EcoVero och TENCEL® är det österrikiska Lenxing, som står bakom Modal®. Lenzing har producerat cellulosafibrer i över 75 år och firman lanserade och varumärkeskyddade Modal 1965. Efter nästan sex årtioden är v, på LAURIE, mycket begeistrade över det silkesmjuka materialet men den fina glansen, som framhäver allvärldens färger så fint. 

Utöver det, så gillar vi att det inte skrynklar, att det absorberar fukt – och inte minst hur det andas. Du hittar därför Modal i många av våra t-shirts, där det kombineras med ekologisk bomull. Detta partnerskap ger lång hållbarhet hos både tyg och färg – och lång hållbarhet är i våra ögon en förutsättning för en grönare framtid. 

Tack vare alla dess fantastiska egenskaper, har efterfrågan på Modal® varit stadigt stigande sedan 90-talet. Under de senaste tre årtiodena har produktionen gått från 30.000 ton till 100.000 tom om året. Modal har kallats ”världens mjukaste material” - och även om det verkligen är silkesmjukt, menar vi på LAURIE, att det vad som känns som ”världens mjukaste material” mot huden, är individuellt. Oavsett vad, så kännetecknas Modal® av att det både är färg- och formstarkt, och inom textilier, så är det ett av de mest miljövänliga alternativen. Det används t.ex. 10-20 gånger mindre vatten när man framställer Modal än när man odlar bomull. Dessutom är Modal från moderproducenten Lenzing, som är källan till allt, som LAURIE framställer med Modal®. Det är också CO2-neutralt, för cellulosa skapas som en integrerad del av produktionen. 

När du bär t-shirts från LAURIE med Modal® är du i både mjukt och bekvämt sällskap, och vi vågar nästan garantera att garderobsfavoriter har bedömts över hela linjen. Tillagd den goda känsla det ger när miljöns välbefinnande tas på allvar.